به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان ،مدیر عامل شرکت مدیران تحلیلگر سپاهان، در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری، اظهار داشت: تحقیقات و بررسی ها حاکی از این بود که تمام کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان جهت سودآوری بخش کشاورزی که بعنوان پایه امنیت غذایی این کشورها مطرح است، اقدام به تشکیل سازمان هایی در جهت کمک به این قشر کرده اند. این سازمانها معمولا با نام DHI شناخته می شود. تمامی تحلیل های این سازمانها نیز بر مبنای اطلاعات جمع آوری شده از واحدهای کشاورزی و دامپروری انجام می گیرد. با توجه به عدم وجود یک نرم افزار قدرتمند در ایران شرکت مدیران در ابتدا نرم افزار جامع مدیریت گله را طراحی کرد و جریان اطلاعات را به سمت سازمان های مرتبط مانند مرکز اصلاح نژاد کشور و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی راه اندازی نمود و در ادامه با کمک بنیاد مستضعفان نرم افزار قیمت تمام شده در زمینه دام سنگین و دام سبک را آماده و پیاده سازی کرد.
چرایی و چگونگی طراحی نرم افزار
محمد وکیلی در ادامه بیان داشت: طراحی نرم افزار پایه با اعلام نیاز یکی از بزرگترین گاوداریهای کشور (گاوداری فوده) با حدود ۵۰۰۰ راس گاو، و برپایه مباحث علمی با کمک متخصصانی مانند دکتر مقیمی از کارشناسان ارشد دامپروری کشور، دکتر صفاهان متخصص انتقال جنین و مدیران لایق کشوری مانند مهندس جلیلی نژاد مدیر عامل شرکت فکا، مهندس غنی توسعه بنیاذ مستضعفان، دکتر قربانی رئیس سابق دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت.
وی در ادامه تصریح کرد: مباحث مطرح در نرم افزار علاوه بر جامعیت در ورود و تحلیل اطلاعاتی همانند مباحث تولید مثل، شیر، ژنتیک، گردش انبار، به مباحث تحلیل هایی مانند محاسبه گیرایی در بخش های مختلف و یا پیش بینی در آینده می پردازد. همچنین در مباحث مالی به صورت کاملا دقیق و تا واحد ریال محاسبات را انجام می دهد.
وکیلی افزود: نرم افزار مدیران برای استفاده در سه بخش اصلی، مدیریت گله، مدیریت تغذیه و مدیریت قیمت تمام شده طراحی شده است. نرم افزار مدیریت گله برای شناسایی دام و ثبت عملیات مرتبط با آن کاربرد دارد، در بخش مدیریت تغذیه دام، ثبت کلیه فرآیندهای مرتبط با تغذیه دام از فرمول نویسی تا مقدار مصرف هر یک از دامها (تحلیل های مرتبط با مواد مصرفی- دام – زمان ) را تحت کنترل قرار می دهد. همچنین با نرم افزار قیمت تمام شده می توان تحلیل های مرتبط با سود، دام و محصول (بطورمثال شیر یا گوساله) را محاسبه کرد.
طراح این نرم افزار در ادامه توانایی های کاری این نرم افزار بر اساس نتایج را محاسبه تاثیر نور برباروری، محاسباتی با دقت تا هفت رقم اعشاری در موردهمخونی دام ، توانایی برای ایجاد مخزن دانش در هولدینگ ها عنوان کرد.
تجاری سازی نرم افزار و کارایی اقتصادی آن
وکیلی با تصریح موفقیت قابل توجه این نرم افزار در تجاری سازی اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۱۴۰۰ شرکت، هولدینگ و تعاونی در سطح کشور، کاربران این نرم افزار که بر روی یک سرور نصب شده است بوده و نتایج تحلیهای مورد نظر خود را دریافت می کنند.
وی در ادامه به ارائه نمونه نتایج اقتصادی حاصل از استفاده این نرم افزار پرداخت و گفت: اشاره به این نکته کفایت می کند که استفاده این نرم افزار با افزایش شیر از ۱ تا ۲۰ تن همراه بوده است، ارزش اقتصادی این افزایش با در نظر گرفتن قیمت هر کیلو شیر حداقل ۱۰۰۰ تومان مشخص می شود. همچنین در خصوص گیرایی با کاهش هزینه تلقیح از ۵ بار به ۲ بار از هزینه ها جلوگیری می کند. بطور مثال چنانچه هزینه هر تلقیح حداقل ۷۰ هزارتومان باشد این رقم بطور متوسط در یک گله ۱۰۰۰ راسی مبلغی در حدود ۵۰ میلیون تومان در سال صرفه جویی در هزینه ها کرده است. در بخش تغذیه نیز استفاده از نرم افزار تا حدود ۱۲ میلیون تومان در ماه صرفه جویی و کاهش هزینه ها را نشان می دهد. همچنین کاربرد این نرم افزار با کاهش میزان ضایعات از ۳ تن به ۳۰ کیلوگرم توسط یکی از کاربران گزارش شده است.
توسعه نرم افزار با مباحث هوش تجاری و هوش مصنوعی
وکیلی خاطر نشان کرد: این نرم افزار سریعا وارد مرحله تجاری سازی شد و با توجه به اعلام نیازها، توسعه آن در راستای تحلیل ها بر روی گوشی های موبایل ساماندهی و مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: توسعه و تکمیل این نرم افزار با مباحث دیگری مانند هوش تجاری (BI) که برای اولین بار در ایران در این صنعت در دستور کار و تکمیل شده است، و هوش مصنوعی(AI) که در حال راه اندازی است انجام می شود و می توان انتظار داشت کلیه متخصصین بصورت اینترنتی بتوانند به مباحث تحلیلی دامدار کمک کنند، علاوه بر این دانشگاهها بتوانند در زمینه های مختلف تحقیقاتی از شبیه سازی های یک واحد دامپروری در محیط دانشگاهی استفاده کنند.
وکیلی یادرآور شد: با نتایج حاصل از دو مبحث هوش تجاری و هوش مصنوعی می توان به سیاست های کلان کشور در زمینه هایی مانند معضل بی آبی و پدافند غیر عامل مواد غذایی نیز کمک کرد. در عین حال استفاده از این سیستم به دلیل قیمت پائین کمک شایانی به دامداریهایی که توانایی بالایی در تامین هزینه ندارند خواهد کرد.
وی در ادامه گفت: نرم افزار دارای طراحی ساده به زبان فارسی بوده و با پیاده سازی آن بر روی گوشی های موبایل دامدارها می توانند علاوه بر ورود اطلاعات و اخذ نتایج حاصل از تحلیل اطلاعات، پیشنهاد ها و راهکارهای متخصصان برجسته کشور را دریافت و مورد استفاده قرار دهند.
وکیلی با تاکید بر وجود مشتریان فرا مرزی این نرم افزار بیان داشت: با این که طراحی نرم افزار پایه با زبان فارسی انجام گرفته است چند نسخه از آن توسط کشورهای آشنا با زبان فارسی در حال استفاده می باشد و از آنجا که چند کشور مانند روسیه، ترکیه و حتی ایتالیا درخواست ارائه آن را کرده اند، توسعه و ارائه آن با تغییر در زبان هم انجام خواهد گرفت.
وی تاکید کرد: اجرای مباحث هوش تجاری و هوش مصنوعی در صنعت دامپروری در انحصار کشورهای صنعتی و پیشرفته مانند امریکا، آلمان و روسیه است و با تکمیل این دو مبحث و اجرای آن بر روی نرم افزار پایه، ایران نیز در ردیف این معدود کشورها در صنعت دامپروری قرار می گیرد.
وکیلی در ادامه پتانسیل ارائه خدمات و ارز آوری نرم افزار تکمیل شده با دو مبحث هوش تجاری و هوش مصنوعی به اقصی نقاط جهان را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: چهار شرکت در امریکا در این زمینه فعالیت دارند و با ورود به دو مبحث هوش تجاری و هوش مصنوعی توانسته اند به ۱۵۰ کشور در سراسر جهان خدمات ارائه کنند. همین پتانسیل توسط این نرم افراز در ایران وجود دارد، که در صورت حمایت دولت می تواند به سرعت بازار های منطقه را در اختیار گیرد و علاوه بر ارز آوری بالا در این طرح، به سادگی منابع مطالعاتی خود را در کشورهای منطقه توسعه دهد.