این مطلب را به اشتراک بگذارید

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram

منتظر نباشید که چربی شیر آشفته شود و لنگش آشکار گردد تا به وجود اسیدوز در گله پی ببرید. با بررسی رفتار دام ها در گله می توانید بیماری اسیدوز پنهان (Sub-acut asidosis) را دریافته و با کمترین هزینه درمان کنید. از جمله این رفتارها بی ثباتی خوراک خوردن گاوها، پایین و بالارفتن تولید شیر و بی ثباتی در  ادرار کردن گاوها می باشد. چنانچه دو ساعت بعد از خوراک خوردن ۵۰ تا ۶۰ درصد دام ها در حال نشخوار کردن نبودن مقدار زیادی علوفه درشت در دسترس گاوها بگذارید، مقدار نشاسته جیره را کم کنید و چربی خوراک را در جیره افزایش دهید. (حداقل ۱۵ درصد علوفه باید بلندتر از ۴ سانتیمتر باشد.)

در جیره  سنتی که مقدار اندکی فیبر (بای پس شده) دارد، فیبر هضم نشده یا NDF باید ۲۱ درصد جیره را تشکیل دهد. همچنین علوفه را با TMR  و در صورتی که TMR  ندارید، آن را پیش از غلات به گاوها بدهید. همچنین سعی کنید خوراک به تناوب بیشتری برای گاوها ریخته شود. چنانچه در تابستان دچار این مشکل هستید از آنجا که گاو انرژی بیشتری مصرف می کنند و با توجه به کاهش خوراک و وجود اسیدوز مقدار چربی قابل جذب در شکمبه تا ۵ درصد توصیه می شود. زیرا چربی دو برابر کربوهیدرات ها انرژی تولید می کند و در شکمبه نیز بpه اسید تبدیل نمی شود.

اسیدوز متابولیکی، هنگامی که خون گاو در اثر جذب اسید زیادی از شکمبه، اسیدی می شود پیش می آید.خون اسیدی شده، نمی تواند به اندازه کافی با خود اکسیژن حمل کند. در این وضع، پای گاو که در دورترین نقطه بدن قرار دارد اکسیژن کمتری دریافت می کند و متورم می شود. فشار بین دیواره سم و استخوان درون پا بالا می رود و پا دردناک می گردد، خونریزی می کند و آبسه پدید می آورد که نهایتا به لنگش می انجامد. اما معمولا گاوهای پرتولید گرفتار اسیدوز متابولیکی پنهان می شوند. این بدان معنی است که خون آنها بیش از آن مقداری که باید اسیدی می شود ولی شیردهی آنها نسبتا تغییری نکرده و نشانه های لنگش نیز در آنها دیده نمی شود ولی هنگامی که میکروفلور درون شکمبه این گاوها به درستی کار نمی کند، دیواره سلول های بدن گاو در محیط اسیدی به آن خوبی که باید کار نمی کنند. میکروب‌هایی که فیبر را تخمیر می‌کنند بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. در این حالت، مصرف خوراک کمتر ‌شده، قابلیت هضم فیبر کاهش می‌یابد و تولید پروتئین میکروبی به خاطر اسیدوز شکمبه محدود می‌شود. علاوه براین اسیدها فعالیت آنزیم ها و ساختمان مولکول های بدن را تغییر می دهند. در این شرایط گاوها بی حال و دچار اسهال می شوند.

 

شرکت مدیران تحلیلگر سپاهان 
تولید کننده نرم افزار های تخصصی حوزه دامپروری و کشاورزی 

تلگرام : @Modiran8 ، @ModiranCo
اینستاگرام : @modiran_34401105
شماره تماس دفتر : ۰۳۱-۳۴۴۰۱۱۰۵ – ۳۴۴۰۱۳۹۳
واتساپ : ۰۹۳۳۲۹۸۷۲۱۴

بیشتر بخوانید

شهر هوشمند

حضور پر رنگ استان اصفهان در شهر هوشمند

  استان اصفهان با مجموع بیشترین متراژ مشارکت در نمایشگاه و اخذ بزرگترین غرفه نمایشگاهی (انجمن شرکتهای دانش بنیان شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان ) پر

مدیریت را با مدیران تجربه کنید

پیشرو در نرم افزار های مدیریت دامپروری