مقاله ورم پستان

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram

ورم پستان ( Mastitis)

ورم پستان  به التهاب بافت پارانشیم غدد پستانی گفته میشود که می تواند در اثر عوامل عفونی، ضربه، عدم رعایت نکات بهداشتی در زمان شیردوشی و ….ایجاد شود. این بیماری به وسیله تغییرات فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژیکی شیر و تغییرات بافت پستان شناسایی می شود.

تشخیص بیماری براساس علایم بالینی، تورم بافت پستان، دردناک شدن در حین لمس، تب می باشد.

ورم پستان به عنوان یکی از مسائل مهم در صنعت پرورش گاوشیری است. و به دلیل اینکه بیماری بسیار رایج و با شیوع بالا در گاوهای شیرده می باشد یکی از پر هزینه ترین بیماری های دامی محسوب می شود و خسارات اقتصادی زیادی به بار می آورد بدین صورت که منجر به کاهش ترکیبات مفید شیر وبالا رفتن میزان عناصر نامناسب شیر می گردد

.در کل ورم پستان باعث کاهش میزان مواد قابل قبول شیر وکاهش ارزش شیر می شود.

عوامل بیماری زا

باکتری های اصلی ایجادکننده ورم پستان به دو دسته واگیر دار(استافیلوکوکوس، اورئوس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه، کورینه باکتریوم بویس و مایکوپلاسما بویس) ومحیطی (اشرشیاکلی، استرپتوکوکوس دیس گالاکتیه و استرپتوکوکوس یوبریس) تقسیم می شوند.

برحسب حدت و شدت هجوم میکروب به بافت پستان نشانه های بیمارى به صورت التهاب شدید (حاد) و یا فوق حاد که با مسمومیت خونى (سپتى سمى ) وبا واکنش عمومى همراه است یا بصورت التهاب نامشخص (تحت حاد ) یا مخفى ویا مزمن که به تدریج بافت پستان فیبروزى وسفت میشود ظاهر می شود.

 

 

راه های کنترل و پیشگیری ورم پستان

– یافتن سریع گاو بیمار (با آموزش کارگران شیردوشی این امر به سهولت امکان پذیر است)

– پیش آماده سازی کافی پستان تاثیر فوق العاده ای بر سلامت پستان و کیفیت شیر دارد (آماده سازی پستان برای رها کردن شیر)

– اقدام جهت شناسایی نوع باکتری درگیر در دامداری

– به پایان رساندن پروتکل های درمانی و اطمینان از معالجه ی دام

– پیدا کردن گاوهایی که به صورت مزمن عفونی هستند،و اقدام جهت درمان آنها و یا حذف آنها از گله (منبع اصلی افزایش SCC مخزن شیر هستند. شیر این گاوها ممکن است طبیعی به نظر برسد)

– درمان گاوهای خشک در پایان دوره شیردوشی یکی از موثرترین ابزارهای یک برنامه کنترل ورم پستان در گله است.

– ضد عفونى سرپستانکها ( فرو بردن سرپستانک در محلول ضدعفونی پس از شیردوشی )

– نظارت بر عملکرد تجهیزات شیردوشی(درست کار کردن دستگاه شیردوش و تنظیم آن به طور دقیق)

– توجه به بهداشت دام از جمله عادت دادن به خوابیدن در فری استال و …..

– شتشوى سالن شیردوشى

 

 

 

 

 

 

 

بیشتر بخوانید

مدیریت را با مدیران تجربه کنید

پیشرو در نرم افزار های مدیریت دامپروری