مفاهیم مقدماتی گاوداری

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Share on telegram

 

 

 

 

دام :

 یک موجود زنده است که تولید آن بسته به عوامل مختلفی همچون گرما – سرما – رطوبت – ژنتیک – نسل – محیط – نحوه تغذیه – نوع و جنس و ترکیب خوراک – شرایط سنی -… دارد.

با توجه به شرایط اقتصادی-بهداشتی بوجود آمده، میزان عرضه و تقاضا به عدم ثبات رسیده و مسئولین برحسب امکان بازار، خوراک یا میزان شیردهی دام را تحلیل و کنترل می کنند

 

هدف دام آبستن، زایش است و هر عاملی همچون سقط موجب توقف و ضرر می شود. دراین میان اگر دامی دچار مشکلی مانند شکستگی شود، تا زایش دام زنده نگه داشته می شود و پس از زایش، حذف خواهد شد.

 

دامپروری : 

مجموعه ای است که براساس داده های تولیدی عملکرد دام های زنده مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. این داده ها براساس دام موجود به چند دسته تقسیم می شود :

  • ورودی : خریدهای خوراک ، دام، دارو، اسپرم و…
  • مصارف : تغذیه دام ، برق ، آب ، دارو ، تعمیرات و…
  • تولیدات : شیر ، تلیسه ، گوساله، اسپرم و…
  • خروجی : فروش شیر قابل مصرف ، کودهای دامی، سود سالیانه و…

بدین منظور با رکوردگیری و ثبت اطلاعات هر دام بطور مجزا، می توان به یک بانک اطلاعاتی دست یافت تا با پالایش داده ها، اطلاعات مورد نظر از جمله بهبود تولید – سود – زیان – تلفات -… دست یافت

 

تولیدات یک دامپروری گاو شیری، علاوه بر شیر، می تواند موارد زیر نیز باشد:

  • گوساله گوشتی
  • تلیسه
  • دام حذفی
  • کود

به نظر می توان با طراحی یک سیستم هوشمند (هوش مصنوعی – بینایی ماشین – داده کاوی و…) عوامل مؤثر را بصورت نود به نود و همچنین تحلیل جمعی، مورد بررسی قرار داد و نتایج مشابه نتایج انسانی خبره را بسیار سریعتر و بموقع اتخاذ نمود.

 

 

برای بهبود عملکرد تولیدات دامی، دسته بندی های تخصصی متعددی ارائه شده است و با تأثیر از همین دسته بندی ها، ثبت اطلاعات صورت می گیرد :

  • گوساله
  • تلیسه
  • خشک
  • آبستن
  • آماده زایش
  • شیری
  • آماده به حذف

دسته بندی های دام، براساس سن و اندازه شکم صورت می گیرد و برهمین اساس، بهاربندهای متعددی تعریف می شود (گوساله دانی – ۳تا۶ ماه – آماده تلقیح – آبستن – زایشگاه -…)

  • بهاربندهای تازه زا

در این بهاربند گاوهایی تازه زایمان کرده بودند قرار میگرفتند و بمدت ۴۸ ساعت مورد بازبینی قرار میگرفتند که جفت خارج شود در صورتیکه جفت خارج نشود عنوان جفت مانده در برنامه ثبت میشود و این دامها مستعد بیماریهایی مانند ورم میشوند

       .  بهاربندهای شکم ۱

در این دامداری دامهای شکم ۱ را به علت کوچکتر بودن جثه جدا میکردند تا راحتتر بتوانند از خوراک استفاده کنند(بخاطر جنگ تعیین رهبر و محل در بهاربند )

       .  بهاربند های شکم بالاتر

در این بهاربندها دامهای شکم بالاتر از ۱ قرار داشتند و بر اساس میزان شیر در بهاربندهای مختلفی دسته بندی میشدند که از نظر خوراک مصرفی متفاوت بودند

       . بهاربند تلیسه انتظار زایمان

در این بهاربند تلیسه هایی که ۸ ماه به بالا ابستن بودند قرار میگرفتند و شرایط انها مرتب مورد بررسی قرار میگرفت که تا زمان زایمان بتوانند دام را روی سکوی زایمان قرار دهند

      .  بهاربند گاو انتظار زایمان

گاوهایی که ابستن بالای ۸ ماه بودند به این بهاربند منتقل میشدند و وضعیت ابستنی انها مورد بررسی قرار میگرفت تا زمان زایمان

     .  آغوزخانه

در این بخش دامهای تازه متولد شده را نگهداری می کردند که از لحاظ جسمانی نیاز به دما و رطوبت مشخص و نگهداری ویژه داشتند و تا مدت چند روزدام در این بخش باقی می ماند و شیر آغوز میخورد

    . گوساله دانی

دامهای تازه متولد شده بعد از آغوزخانه به این بخش منتقل می شدند و تا ۳ ماهگی در این بخش نگهداری میشدند در ماه اول فقط شیرو بعد از آن غذای پودری یا همان استارتر مورد استفاده قرار میدادند 

   . طرح توسعه گاوداری

در این بخش بهاربندهایی که در حال احداث بودند و نحوه ساخت به گونه ای که بهاربندها در جهت خلاف باد و یا آفتابگیر باشند همچنین در رابطه با شیب بستر که دام قرار است در آن استراحت کند توضیح داده شد

 

  . کارخانه ساخت خوراک

در این بخش دستگاه خوراک ساز در مرکز قرار گرفته بود و خوراکها در دو سمت وجود داشت در ابتدا طبق دستو ر مسیول تغذیه پرمیکس ساخته میشد و سپس به ساخت کنسانتره می پرداختند و سپس برای بارگیری اماده می کردند.

  . بخش انبار خوراک

در این بخش خوراکهای خریداری شده نگهداری میشد و به ترتیب زمان خرید مورد استفاده قرار میگرفت از  در این بخش روزی سه بار ترکیب خوراک در هر بهاربند داده میشود و ارتباط بین این بخش با بخش آمار و مدیر تولید خیلی مهم است و تغییر در هر کدام از ترکیب ها ممکن است روی تولید و آینده دامداری تاثیر گذار باشد و لذا وجود پارامترهای کنترلی در این بخش الزامی است

 

 .  شیردوشی

در این بخش دامها به ترتیب بهاربندهایشان برای شیردوشی می آمدند به علت حساس بودن دامهای تازه زا در شروع کار اول آنها شیردوشی می شوند و سپس بقیه دامها دستگاه شیردوشی بصورت موازی دو ردیف و دامها به ترتیب در باکسها که بصورت مستقیم بود قرار میگرفتند و سیستم پستانی ضدعفونی میشد و سپس شیردوشی انجام میشد در این دستگاه اندازه گیری میزان شیر دام بصورت اتوماتیک روی صفحه مربوط به هر دام مشخص میشد و با استفاده از پاکت پی سی اطلاعات ثبت و سپس به مدیران انتقال داده میشد.

شیر ها برای انتقال به مخزن نگهداری و سپس بارگیری از سیستم خنک کننده عبور داده میشد که تا ۲۰ درجه کاهش دما در این بین اتفاق می افتاد

 

 

 

بیشتر بخوانید

مدیریت را با مدیران تجربه کنید

پیشرو در نرم افزار های مدیریت دامپروری