به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، محمد وکیلی مدیرعامل شرکت مدیران تحلیل گر سپاهان، از پروژه شاخص ملی دام با نام “پارس” در کشور و تحول عظیمی که ایجاد خواهد کرد خبر داد و گفت: با توجه به زیر ساخت علمی چندین ساله در حوزه دام این پروژه را بنا نهادیم و برآورد می کنیم، استفاده از این شاخص در سال ۱۴۰۱ اجرایی شود که تحول عظیمی ایجاد خواهد کرد که نه تنها مانع خروج حجم زیادی ارز از کشور خواهد شد بلکه صدور خدمات و ارز آوری هم خواهیم داشت.
وکیلی در تشریح موضوع عنوان کرد: از زمانهای قدیم گاو بومی در ایران وجود داشته اما اولین سری گاوهایی که از خارج از کشور وارد گردیدند متعلق به ارتش بود و از سال ۱۳۴۸ گاوهای غیر بومی دیگر مانند هلشتاین، جرسی، سمینتال از کشورهایی مانند امریکا و هلند وارد کشور شدند.
وی افزود: گاوهای هلشتاین وارداتی، با توجه به اهمیت بحث اطلاعات و آمار در کشورهای صادر کننده، شناسنامه دار بودند و در واقع یک پایگاه اولیه داده همراه خود داشتند.
وکیلی با بیان این که در کشور ما هیچ آگاهی نسبت به این آمار وجود نداشت، گفت: با این حال این شناسنامه ها پایه آمار دام ایران شد، و در سالهای بعدی، متخصصان ایرانی، به توسعه و تکمیل این اطلاعات پرداختند. اما متاسفانه در مورد تحلیل اطلاعات ثبت شده، در همان سال ۱۳۴۸ ماندیم و مطالبی که بصورت تحلیل به جامعه دامپروری کشور ارائه می گردد دارای یکی از ۳ نقص اصلی عدم جامعیت، عدم فراگیری و عدم کاربرد است.
مدیرعامل شرکت مدیران تحلیل گر سپاهان، اظهار کرد: در سالهای بعد که بزهای مورسیا به کشور وارد شد، هیچ الگوی مدونی برای اطلاعات دام سبک در ایران وجود نداشت. لذا در سال ۱۳۹۳ارزیابی اطلاعات و صفات دام سبک در ایران برای اولین بار پایه گذاری شد. این پایه علم که با کمک بخش تحقیق و توسعه بنیاد مستضعفان پایه گذاری گردیده است با کمک هلدینگ ها (مانند آستان قدس رضوی / بنیاد شهید / بنیاد برکت و … ) و یا شرکتهای بزرگ خصوصی ایران (کرمی نژاد کرمان / پاده گلستان و … ) به تدریج تکمیل و با کمک دانشگاههای ایران به بخشهای علمی مجهز گردید.
وی با بیان این که گاو همراه خودش علم آمار گاوداری را آورد و الگویی شد برای جمع آوری اطلاعات دام سبک گفت: حالا برای این اطلاعات پایه سمت و سویی تحت عنوان شاخص ملی در نظر گرفته ایم که با تحقق آن تحول بزرگی در کشور خواهیم داشت.
وکیلی با اشاره به این که البته در مورد شتر، شتر مرغ، اسب و دیگر حیوانات اهلی قابل بهره برداری ایران فقر اطلاعاتی شدیدی دارد، تصریح کرد: کشورهای پیشرفته ابتدا با شناسنامه شروع کردند اما در این مرحله نماندند بلکه شروع به صادر کردن خدمات مبتنی بر اطلاعات در کنار لوازم مصرفی لازم نمودند و از این راه درآمد تحلیل اطلاعات را نیز به درآمدهای خود اضافه نمودند.
وی ادامه داد: خدمات کشورهای پیشرفته براساس اطلاعات است. اگر این خدمت را شامل ۳ مرحله، ثبت و ارسال اطلاعات و پردازش بر اساس مخزن دانش و ارسال نتیجه در نظر بگیریم، اطلاعات اولیه را در ایران تولید و ثبت می نمایند، سپس (بخشی از آن ) به خدمت دهنده (کشورهای پیشرفته) ارسال می گردد و در نهایت نتایج پردازشی، بر اساس میانگین جامعه مخزن دانش این شرکتها، محاسبه و ارسال می شود. نکته قابل نقد این روش اینست که اغلب پارامترهای مورد استفاده در مخزن دانش این کشورها با پارامترهای مورد استفاده در ایران تفاوت دارد. شاهد این نقد هم تنوع آب و هوایی بالای مناطق ایران، تفاوت کیفیت خوراک ورودی، تفاوت مدیریت ایران، نوسانات اقتصادی و دیگر موضوعات است.
مدیر عامل شرکت تحلیلگر سپاهان افزود: مسئله دیگر این است که مقایسه گاوها در کشور ما با دیگر کشورها نفسا غلط است و گاهی گاوهایی که از نظر متخصصان داخلی دارای ارزش بسیار بالایی بودند، پس از ارسال نمونه به خارج از کشور، نتیجه نمونه آنها منفی شده بود. همین مساله بسیار ساده نشان میدهد که میزان اهمیت تولید دانش بومی به چه میزان بالاست.
پردازش اطلاعات گاو با حداقل ۶ میلیون دلار خروج ارز (۳۴۰۰ تومان ) در سال
این محقق گفت: در بخش دوم نقد هزینه را می توان مورد بحث قرار داد به عنوان مثال زمانی که دلار ۳۴۰۰ تومان بود این شرکتها برای پردازش اطلاعات هر گاو ۳۵۰۰ تومان دریافت می نمودند (حدود یک دلار). در گله هایی که این ارزیابی انجام می شد، کمتر از ۱۰۰۰ دام نبود، پایین ترین تخمینی که پرداخت سالانه یک دامداری برای دریافت خدمات بود ، ۶۰۰۰ دلار در سال بود. ما فرض میکنیم فقط ۱۰۰۰ شرکت در ایران، این خدمات را دریافت می کردند که با یک حساب سر انگشتی، در پایین ترین حالت، به عدد ۶ میلیون دلار در سال خواهیم رسید. عددی که در آن زمان هم، عدد کوچکی برای کشور نبود ولی در قبال آن اطلاعاتی را به ما ارائه می نمودند که خیلی هم اطلاعات قابل اطمینانی نبود.
وی با بیان این که، در بخش سوم نقد می توان به این مطلب اشاره کرد که حجم زیادی اطلاعات جمع آوری و دامدار هم به موقع هزینه را پرداخت کرده اما جواب تحلیل اطلاعات ارسال شده هم با تاخیر همراه است، عنوان کرد: باید دانش تحلیل اطلاعات در کشور پا بگیرد، هرچند انتظار نداریم از اول در سطح امریکا باشیم ولی شروع شدن مهم است. شاید آنها روی اعشار کار می کنند و ما هنوز اول راه باشیم، اما مطمئن هستیم می توانیم یک شاخص ملی طراحی و اجرا کنیم.
وی ادامه داد: بعنوان مثال ممکن است در مورد شاخصهایی همچون TPI دانش کافی در مورد اعداد و ضرائب چگونه محاسبه می شود، نداشته باشیم ولی می توانیم بعنوان یک پروژه تحقیقی در تمام دانشگاههای کشور مطرح و از علاقمندان جوان بخواهیم روی آن تحقیق کنند و در نهایت محاسبه کنیم.
وکیلی افزود: ما در شرکت مدیران بر اساس موارد گفته شده تصمیم گرفتیم که با تشکیل و حمایت از جمع های علمی و عملی جوان و پرتوان کشور، این هزینه را کاهش دهیم، کیفیت را بومی و بالاتر ببریم و گردش مالی را به سمت این هسته های جوان جهت دهیم تا تحلیل های مورد نیاز کشور را بجای خارج کشور، در داخل کشور انجام دهیم و وابستگی را کاهش دهیم.
شاخص ملی و ضرورت آن
این محقق بیان کرد: با اجرای این طرح، در قدم اول، سالانه میلیونها دلار ارز از کشور خارج نمی گردد و خوشبختانه یا بدبختانه ما تحت تحریم شدید قرار گرفتیم و باعث شد تا مطرح کردن این طرح مورد استقبال همگان قرار گیرد.
وی گفت: با این روند به تدریج دانش تحلیل دام کشور را پایه گذاری و قدرت خلق دانش را بدست خواهیم آورد.
وکیلی اظهار کرد: برآورد کردیم حدود ۵ سال با تکنولوژِی فعلی از کشورهای پیشرفته در این خصوص عقب هستیم اما چون نیاز داخلی بسیار بالایی داریم و هم بچه های خیلی با استعدادی در ایران داریم، کافی است زمینه را برای آنها فراهم کنیم تا نهال های دانش مورد نیاز کشور پا بگیرند.
وی تصریح کرد: شاید خیلی از منتقدان، به توان داخلی کشور اعتقادی نداشته باشند ولی برای مثال زدن در مورد توان صنعت داخلی ایران، باید بگوییم، یکی از تجهیزاتی که برای جمع آوری اطلاعات استفاده می گردید و قبلا از کشور امریکا وارد می شد، چهار ماه پیش در تعامل با یک شرکت داخلی طراحی گردید و در نمایشگاه تجهیزات دامی دو هفته قبل اصفهان عرضه شد.
مدیر عامل شرکت تحلیلگر سپاهان ادامه داد: دورنمای کار ما شاخص ملی دام است و از اینجا هم دنیای جدید ما شروع می شود. ما تصمیم داریم به این شاخص برسیم و در حال تلاش هستیم که برای کشور عزیزمان کارهای پایه را شروع و ادامه آن را به دستان پرتوان متخصصان ایرانی بسپاریم.
وی گفت در همین راستا بررسی مقدمات مخزن دانش دامپروری کشور شروع شده است. تا پایه شاخص ملی دام ایجاد شود، در واقع ایجاد شاخص ملی دام، تولید تجهیزات لازم، ایجاد مخزن دانش، تربیت افراد متخصص و صدور خدمات دام از اهداف کلی این پروژه است.
وی در خصوص این که آیا تمام زمینه های لازم برای اجرای این پروژه می تواند در کشور محقق شود، گفت: ما در کشورمان شرکتهایی مثل رویان، سینا، رازی و فارابی داریم که روی بحث ژنتیک فعالند، متخصصانی خبره ایی هم داریم که می توانند نتایج ژنتیکی را تحلیل کنند، و مطمئن هستیم هزینه یک تحلیل ژنتیکی در داخل کشور بسیار کمتر از کشورهای دیگر خواهد بود، شرکتهای بزرگ سخت افزاری و نرم افزاری داریم که قدرت تولید هر محصولی را در زمینه های BI / AI / جمع آوری اطلاعات و غیره را دارند بنابراین می توانیم با قاطعیت بگوییم که تمامی زمینه های لازم را داریم.
مدیر عامل شرکت تحلیلگر سپاهان در پاسخ به این سوال که هدف گذاری تا تکمیل پروژه چه مدت طول خواهد کشید، گفت: برآوردهایی انجام دادیم که نشان می دهد در پایان سال ۱۳۹۹ ما به اولین نتایج تحقیقات پروژه، در سال ۱۴۰۰ به ابزارهای گوناگون مورد نیاز و در سال ۱۴۰۱ به اولین نتایج حاصل از اجرای طرح خواهیم رسید.
وی در پایان گفت: شرکت مدیران از سال ۱۳۸۰ در زمینه تولید نرم افزارهای تخصصی حوزه دامپروری و کشاورزی فعالیت خود را شروع کرد و تا به حال موفق به طراحی و ارائه اولین نرم افزار جامع گاوداری کشور، اولین نرم افزار دامپروری کشور، اولین نرم افزار جامع پروار بندی( دام سبک – دام سنگین)، اولین سرور تحلیل اطلاعات دامپروری های کشور، اولین نرم افزار دام سبک کشور شده و هم اکنون سیمینارهای علمی در این خصوص را در دانشگاهها و موسسات تحقیقات علوم دامی کشور برگزار می کند.
تلگرام : @Modiran8 ، @ModiranCo
اینستاگرام : @modiran_34401105
شماره تماس دفتر : ۰۳۱-۳۴۴۰۱۱۰۵ – ۳۴۴۰۱۳۹۳
واتساپ : ۰۹۳۳۲۹۸۷۲۱۴